Kedves Olvasó,

Ha ezt a posztot olvasod, valószínüleg nem rég jöttél ki a mosdóból, remegő térdekkel és egy pozitív terhességi tesztet szorongatsz a kezedben. Az ijedtséged teljes mértékben érthető, de minden rendben lesz.
Olvass el.

Elmesélem neked, hogy mi fog történni az elkövetkező időszakban, hogy rá tudj készülni.

terhesség segítség mit tegyek? 9 hónap

Az első hetekben a zavarodottság mellé társul egy kis pánik, hogy mi lesz ezután? Mihez kezdetek? Hogy oldjátok meg? Stb….

De ahogy elmész először a nőgyógyászodhoz, hogy hivatalosan is megállapítsa a terhességedet, már teljesen másképp fogsz állni a helyzethez. A tanácstalanságot felváltja a bizonyosság, hogy igen, ott van, szüksége van rád és ha hiszed, ha nem, neked is rá. Mert miatta fogsz egészségesebben táplálkozni, miatta fogsz odafigyelni jobban az egészségedre, ha eddig dohányoztál, ezután nem fogsz. Magyarul: miatta lesz jobb neked.

Választanod kell egy nőgyógyászt, aki a terhesgondozásodat fogja végezni, kell keresned - amennyiben a terhesgondozód nem vállalja - egy szülészorvost vagy bábát, valamint jelentkezned kell ahhoz a védőnőhöz, akinek a körzetébe tartozol.

Az első trimeszterben a következő szűrővizsgálatokra fog beutalni a nőgyógyászod:

  • hüvelyváladék mintavétel - ha kitenyészett gomba vagy baktérium, az vetélés kockázatát növeli, amennyiben nem kapsz kezelést

  • a nőgyógyász rizikófelmérési adatlapot tölt ki - itt minden olyan betegségre rákérdez az orvos, ami növelheti a rizikóbesorolás mértékét

  • 11-13 hetes UH

  • vérvétel és szerológiai lelet - itt kerül megállapításra, hogy milyen vércsoporthoz tartozol

  • EKG

  • hepatitis B vírus szűrés

  • Fogászati szűrés - azt mondják +1gyerek -1fog, de ez a jelenség elkerülhető, amennyiben naponta többször fogat mosunk. Sajnos terhesség alatt megnövekszik a szájban a baktérium-és lepedék képződése, ami komoly fogínygyulladáshoz vezethet.

Ahogy veszed sorra az akadályokat és pipálod ki egymás után a szűrővizsgálatokat, már semmi máson nem jár az eszed, minthogy egészségben és szeretetben hordhasd ki a pocaklakódat. Már nincsenek kételyek, nincsenek kilátástalan helyzetek, minden ami eddig felbosszantott vagy kihozott a sodrodból, már nem lépi át az ingerküszöbödet, hiszen napról napra egyre világosabb, hogy mi az, ami igazán fontos az életben.

Második trimeszter:

  • cukorterheléses vizsgálat - terhesen sokaknál magasabb értéket mutat ez a vizsgálat, de nem kell megijedni, ha odafigyelünk arra, hogy vitamindúsan, naponta többször finomat együnk és sok folyadékot fogyasszunk, nem alakulhat ki probléma. Itt most az alapvetően nem cukorbetegekről beszéltem. A cukorbetegeknek végig szigorú diéta mellett kell kihordaniuk a csöppségüket.

  • II. genetikai vizsgálat

  • 3 hetente terhesgondozói-és védőnői vizit

  • a 2. trimeszter végtől már érdemes 3D-4D-5D UH-ra menni és meglesni, hogy mivel szórakoztatja magát a babád.

Egy jó tanács: készítsd fel a párodat, hogy mindig ÁLLjon készenlétben, ha szólsz, ugyanis a terhesség alatti vérbőség meglehetősen felfokozott libidót biztosít. Egy idő után már ő fogja mondani, hogy “fáj a feje”. -True Story-

Harmadik trimeszter

Itt fog a leglassabban cammogni az idő. Már felvetted a világ legtökéletesebb formáját, azaz a gömb-formát és egész nap csak simogatod a hasad :)

Erre az időszakra esik az egyik legfontosabb szűrővizsgálat, mégpedig a streptococcus szűrés. Ez egy veszélyes baktérium, amit az anya nem feltétlenül kap el, lehet, hogy csak hordozó, de ha nem szűrik az anyukát, az a csecsemője életébe is kerülhet.

Valamint a 36. héttől egyre gyakrabban teszik fel az anyukát egy NST-gépre, ahol a magzat mozgását és szívverését figyelik félóra- háromnegyed órán keresztül.

Remélem, hogy a segítségedre voltam. Amennyiben kérdésed lenne vagy tanácstalan lennél valamivel kapcsolatban, nyugodtan írd meg a komment szekcióban és utánajárok.

A következő bejegyzést már a szülőszobáról tudósítom, megpróbálok minden olyan kérdést összeszedni, ami fontos lehet azzal kapcsolatban, hogy mi történik a szülőszobán - természetesen a szülésen kívül -

Szülőszoba, megválasztható/nem megválasztható szülési lehetőségek, fájdalomcsillapítás, szülésmegindítás és ami még addig eszembe jut vagy amire kíváncsiak vagytok.