Kedves Olvasó,

Újra a szülőszobáról jelentkezem, mint ahogy azt a korábbiakban megígértem.
A jelen bejegyzés az alternatív-és a gyógyszeres fájdalomcsillapítók listáját, valamint azok pro-kontra bemutatását tartalmazza.

A gyógyszeres fájdalomcsillapítókkal kezdek, mert 1.: a legtöbbünket a leghatékonyabb, legegyszerűbb és a legkönnyebben kivitelezhető érdekel, így van ez általában az élet minden területén.
2.: megkímélem a görgetéstől azokat, akik egyáltalán nem hisznek az alternatív és természetes megoldásokban.

szülés fájdalomcsillapítás epidurálás alternatív fájdalomcsillapítás vajúdás vajúdási technikák pozitív szülésélmény

Szóval, mit is tud reprezentálni a számunkra a mai, modern orvostudomány?

  • Kábító fájdalomcsillapító (pl.:Pethidin) - izomba vagy intravénásan a szervezetbe juttatva enyhíti a fájdalmat, hozzásegít a gyorsabb méhszájtáguláshoz (tehát lerövidíti a vajúdás időintervallumát), DE(!) átjut a méhlepényen is, szóval hozzásegíthetjük gyermekünket az első drogos élményéhez.
  • Gázkeverék/kéjgáz (nitrogén-oxidul) - nem eredményez teljes fájdalommentességet és sajnos ez is átjut a méhlepényen keresztül a babához. Pozitívum viszont, hogy nem halmozódik fel az anya szervezetében, mivel kiürül a légutakon.
  • Epidurális érzéstelenítés/EDA - szinte teljes fájdalommentességet biztosít és minimális kockázatot jelent a babára is meg az anyára is. Maga az eljárás nem túl kellemes, mivel egy tűt szúrnak be két csigolya közé, a tűn felvezetnek egy puha, finom csövet és azon keresztül történik a fájdalom csillapítása.
    Hátrányai: legtöbbször emiatt ágyhoz kötött lesz az anyuka, a kitolási szakasz jelentősen megnyúlhat, mivel csökken a nyomási reflex a szülőcsatornában az érzéstelenítés következtében.

Nagyjából ezekkel ki is fújt a gyógyszeres fájdalomcsillapítás eszköztára. Nyilván a fájdalomcsillapítók töredéke jöhet szóba ebben az esetben, mivel a méhlepénybe szinte minden átjut, amit a kismama eszik/iszik/belélegez.

Lássuk az alternatív-és természetes fájdalomcsillapítókat.

szülés fájdalomcsillapítás epidurálás alternatív fájdalomcsillapítás vajúdás vajúdási technikák pozitív szülésélmény

  • Gáttájéki masszázs és Kegel-torna - mind a kettő azokra az izmokra hat, melyek a szülés során kiemelt szerephez jutnak. Ezek segítségével felkészíthetőek az érintett izmok a vajúdásra és a szülésre.
  • Légzés - nagy szerepet kap a szülésnél, hisz a légzés szabályozásával elkerülhető az ájulás, a hányás és a magzat oxigénhiányos állapota. Kis dolognak tűnik, de az egyik legnagyobb szerepet játsza a vajúdás során.
  • Lelki felkészülés - fontos, hogy a terhesség során, folyamatosan készüljünk lélekben az előttünk álló megmérettetésre, ahol a fődíj egy egészséges baba és egy egészséges anya megszületése, hisz anyának is meg kell születni és a legjobb, ha mindezt pozitív szülésélménnyel alapozzuk meg. Sajnos nem csak kívülről juttathatunk negatív dolgokat a babához, hanem belülről is. A stresszhormonok is átjutnak a méhlepényen, úgyhogy relaxációs-és vizualizációs technikákat sajátíthatunk el a várakozás hónapjaiban a youtube-on található videók segítségével, hogy a baba se stresszesen szülessen meg. Itt egy kis ízelítő: https://www.youtube.com/watch?v=HwF-mXw9ykU
  • Zenehallgatás is segíthet az ellazulásban, SŐT az éneklés is.
  • Masszázsolaj alkalmazása a gát környékén.
  • A víz közegére is esküsznek nagyon sokan, hisz hűsítő érzéssel vonja be a lüktető pocakot.
  • A sok folyadékot is a fájdalomcsillapítás oltárán lehet üdvözíteni, mert a hidratált izmok könnyebben reagálnak a megváltozott körülményekre.
  • A gravitáció ereje is a mi oldalunkon áll. A baba lefelé ható súlya miatt könnyebben haladhatunk a tolófájások felé.
  • TENS-gép - elektromos impulzusokat küld az agyba, megváltoztatva a fájdalomérzetet.
  • Akupunktúra - az ősi kínai gyógymód mindig elő-előkerül, de nem szerepel kifejezetten a fájdalomcsillapításra alkalmas módszerek között. Ettől függetlenül úgyanúgy igényelhető, mint bármelyik másik szülést segítő módozat.
  • Több helyen olvastam az úgynevezett "aktív" szülésről, ami az ősi ösztönök diktálta pozitúra  felvételét használja, mint fájdalomcsökkentés. Nem találtam kifejezetten hátrányokat ezzel a szülésitechnikával kapcsolatban, hacsak nem az nevezhető meg nehezítő körülménynek, hogy egy tetszőleges szülési pózban nehezebben férhet oda a szülészorvos.
  • Hipnózis is a palettán van, de több fórumon is azt hámoztam ki ezzel a módszerrel kapcsolatban, hogy nehéz jó terapeutát találni és még nehezebb a szülés végéig alkalmazni ezt az alternatívát a páciensen.

Ajánlani tudom: A terhesség és szülés című könyvet Tina Otte tollából. Nála olvastam többet is a fent felsorolt technikák közül.

Sokkal több lehetőséget biztosít a saját testünk a szülés pozitív megéléséhez, mint azt egyébként gondolnánk. 
Saját vélemény: hangolódjunk rá a testünkre, aknázzuk ki az általa nyújtotta lehetőségeket és térképezzük fel a fejünkben az érintett pontotkat. Ha ez végképp nem megy, még mindig ott van biztonságihálónak a gyógyszeres fájdalomcsillapítás.

Ha találtatok még egyéb fájdalomcsillapító technikát, akkor szívesen várom a kommentekben. Nekem ennyit sikerült összegyűjtenem, de mindenképp várom a kérdéseket, kéréseket azzal kapcsolatban, hogy még minek lenne érdemes utánanéznem ebben a témában.

Kellemes szülésre felkészülést kívánok.