Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Minden, ami anya

Depresszió életünk legszebb időszakában



Saját magam ihlette poszt.

Nem tudom mi van velem, de azt érzem, hogy nem jó.
A nap elején még tele energiával robbantom fel a gyerekkel a nappalit, az udvart és a kavicságyat a felhajtó mellett, de délutánra már támad a rém.
Egyszer csak kezd beszippantani a mély és azon veszem észre magam, hogy semmihez sincs kedvem, kiürült a lelkem és irigykedem a férjemre, hogy ő eljárhat dolgozni.

Gondolom nem vagyok egyedül a problémával.

Megnevezvén a rémet: A szülés utáni depresszióról szólunk ma.

depresszió szülés utáni depresszió

Itt van életünk legcsodálatosabb időszaka és minket lehúz a depresszió.
Hogy is van ez?
Hogy tehetjük tönkre ezt az időszakot azzal, hogy rosszkedvünk van?

Hátha másért nem is, emiatt már tuti még lejjebb süllyedtünk a képzeletbeli érzelmi létránkon.

Egyáltalán mi tehetünk róla vagy örököltük?

Vagy csak akkora a nyomás és a megfelelési kényszer a gyereknevelést, a háztartást, a táplálást és a külsőnket illetően, hogy beleroggyan a mentális egészségünk?

Hát most jön az arculcsapás.

A fent felsoroltak közül MIND szerepet játszik abban, hogy nem tudjuk kontrollálni a hangulatingadozásainkat.
De ezt tudom még fokozni: a kontroll-vesztettség miatt kialakult bűntudat még rátesz egy lapáttal azoknál az anyukáknál, akik realizálták a problémát.

És mi teszi fel az i-re a pontot?

Hát persze, hogy azon idősebb rokonok, akik nem értik vagyis nem érthetik a problémádat.
Azok, akik nem csináltak "nagy ügyet" a gyereknevelésből.
Akik visszatérhettek viszonylag hamar a saját életükhöz, munkájukhoz, mert lepasszolták a gyereket a nagyszülőknek oszt kész.
Ez azért fájó pont nagyon, mert TUDOD pontosan, hogy TE, aki most otthon vagy gyesen a kisgyermekeddel, sokkalta többet adsz bele a gyermek érzelmi-és értelmi táplálásába, mint azt a szüleink tették, mégis értéktelennek érzed magad, mert nem vagy olyan szuperanyu, aki profi gyereknevelés, kitűnő házvezetés, 5 csillagos Michelin Chef tudásod mellett még vissza is tudnál menni dolgozni az S-s méretű ruhadarabjaidban.
Minél többet adsz bele, annál többet vár el a közösség.

Mindig olvasol, utánajársz és javítasz. Ebből áll az egész napot. Folyamatos újra tervezés.
Megterhelő pszichésen, ha mindenhol meg akarsz felelni.

Saját káromból tanulva, egyet ajánlhatok. Mégpedig azt, hogy lehetőség szerint válassz a sok megfelelési alternatívából 1-t, maximum 2-t és azt maxold ki.
Ha a fejedbe vetted, hogy márpedig Te egy értékes személyt kívánsz adni a társadalomnak, akkor adj bele apait-anyait.
Ha még mellette elhatároztad, hogy mindig tiszta lesz az otthonod a gyerek mellett is, akkor hajrá.
De ha azt vetted a fejedbe, hogy gasztronómiai kánaánban fog a családod élni, akkor gyerünk, valósítsd meg azt.
Vagy ha az a cél, hogy visszanyerd az alakod, akkor figyelj oda az egészséges táplálkozásra és mozgásra.

Ne akarj mindenben pro lenni.
Csak olyat válassz, amiben kiélheted azt az életérzést, hogy fontos és értékes vagy.
Na mármost, én úgy gondolom, hogy a gyereknevelés PONT ilyen.
Semmi fontosabb feladat nem létezhet a világon, minthogy életünk fő műve, miként lesz világmegváltó.
Hiszen minden anyuka arról álmodik, hogy a gyermeke majd sokra viszi. Teljesen mindegy, hogy milyen területen.

Borzasztó nehéz az a paradigma-váltás, amivel kievickélhetünk a depresszió mély gödréből, de csak rajtunk múlik.

Nem akarok még egy olyan napot az életemben, amit én magam árnyékolok be.
Igen.
Én magam, mivel szarul voltam, majd realizáltam a problémát, ami hozzásegít engem a probléma elméleti megoldásához, tehát már csak a kivitelezés van hátra.

Ez most nem azt fogja jelenteni, hogy mindig boldogok leszünk, hanem azt, hogy fel fogjuk tudni ismerni időben, hogy mikor támad a rém és, ha felismertük, már lépéselőnyben vagyunk.

A lényeg, hogy ne hatalmasodjon el rajtunk, mert arra rámehet az egész család hosszútávon.

Gyerünk csináljuk együtt.
Nekem is aktuális a probléma.

Szívesen olvasnék praktikákat Tőletek, amivel áthidalható a rém uralma.

Tovább
0

Szülőszoba-túra round2



Kedves Olvasó,

Újra a szülőszobáról jelentkezem, mint ahogy azt a korábbiakban megígértem.
A jelen bejegyzés az alternatív-és a gyógyszeres fájdalomcsillapítók listáját, valamint azok pro-kontra bemutatását tartalmazza.

A gyógyszeres fájdalomcsillapítókkal kezdek, mert 1.: a legtöbbünket a leghatékonyabb, legegyszerűbb és a legkönnyebben kivitelezhető érdekel, így van ez általában az élet minden területén.
2.: megkímélem a görgetéstől azokat, akik egyáltalán nem hisznek az alternatív és természetes megoldásokban.

szülés fájdalomcsillapítás epidurálás alternatív fájdalomcsillapítás vajúdás vajúdási technikák pozitív szülésélmény

Szóval, mit is tud reprezentálni a számunkra a mai, modern orvostudomány?

  • Kábító fájdalomcsillapító (pl.:Pethidin) - izomba vagy intravénásan a szervezetbe juttatva enyhíti a fájdalmat, hozzásegít a gyorsabb méhszájtáguláshoz (tehát lerövidíti a vajúdás időintervallumát), DE(!) átjut a méhlepényen is, szóval hozzásegíthetjük gyermekünket az első drogos élményéhez.
  • Gázkeverék/kéjgáz (nitrogén-oxidul) - nem eredményez teljes fájdalommentességet és sajnos ez is átjut a méhlepényen keresztül a babához. Pozitívum viszont, hogy nem halmozódik fel az anya szervezetében, mivel kiürül a légutakon.
  • Epidurális érzéstelenítés/EDA - szinte teljes fájdalommentességet biztosít és minimális kockázatot jelent a babára is meg az anyára is. Maga az eljárás nem túl kellemes, mivel egy tűt szúrnak be két csigolya közé, a tűn felvezetnek egy puha, finom csövet és azon keresztül történik a fájdalom csillapítása.
    Hátrányai: legtöbbször emiatt ágyhoz kötött lesz az anyuka, a kitolási szakasz jelentősen megnyúlhat, mivel csökken a nyomási reflex a szülőcsatornában az érzéstelenítés következtében.

Nagyjából ezekkel ki is fújt a gyógyszeres fájdalomcsillapítás eszköztára. Nyilván a fájdalomcsillapítók töredéke jöhet szóba ebben az esetben, mivel a méhlepénybe szinte minden átjut, amit a kismama eszik/iszik/belélegez.

Lássuk az alternatív-és természetes fájdalomcsillapítókat.

szülés fájdalomcsillapítás epidurálás alternatív fájdalomcsillapítás vajúdás vajúdási technikák pozitív szülésélmény

  • Gáttájéki masszázs és Kegel-torna - mind a kettő azokra az izmokra hat, melyek a szülés során kiemelt szerephez jutnak. Ezek segítségével felkészíthetőek az érintett izmok a vajúdásra és a szülésre.
  • Légzés - nagy szerepet kap a szülésnél, hisz a légzés szabályozásával elkerülhető az ájulás, a hányás és a magzat oxigénhiányos állapota. Kis dolognak tűnik, de az egyik legnagyobb szerepet játsza a vajúdás során.
  • Lelki felkészülés - fontos, hogy a terhesség során, folyamatosan készüljünk lélekben az előttünk álló megmérettetésre, ahol a fődíj egy egészséges baba és egy egészséges anya megszületése, hisz anyának is meg kell születni és a legjobb, ha mindezt pozitív szülésélménnyel alapozzuk meg. Sajnos nem csak kívülről juttathatunk negatív dolgokat a babához, hanem belülről is. A stresszhormonok is átjutnak a méhlepényen, úgyhogy relaxációs-és vizualizációs technikákat sajátíthatunk el a várakozás hónapjaiban a youtube-on található videók segítségével, hogy a baba se stresszesen szülessen meg. Itt egy kis ízelítő: https://www.youtube.com/watch?v=HwF-mXw9ykU
  • Zenehallgatás is segíthet az ellazulásban, SŐT az éneklés is.
  • Masszázsolaj alkalmazása a gát környékén.
  • A víz közegére is esküsznek nagyon sokan, hisz hűsítő érzéssel vonja be a lüktető pocakot.
  • A sok folyadékot is a fájdalomcsillapítás oltárán lehet üdvözíteni, mert a hidratált izmok könnyebben reagálnak a megváltozott körülményekre.
  • A gravitáció ereje is a mi oldalunkon áll. A baba lefelé ható súlya miatt könnyebben haladhatunk a tolófájások felé.
  • TENS-gép - elektromos impulzusokat küld az agyba, megváltoztatva a fájdalomérzetet.
  • Akupunktúra - az ősi kínai gyógymód mindig elő-előkerül, de nem szerepel kifejezetten a fájdalomcsillapításra alkalmas módszerek között. Ettől függetlenül úgyanúgy igényelhető, mint bármelyik másik szülést segítő módozat.
  • Több helyen olvastam az úgynevezett "aktív" szülésről, ami az ősi ösztönök diktálta pozitúra  felvételét használja, mint fájdalomcsökkentés. Nem találtam kifejezetten hátrányokat ezzel a szülésitechnikával kapcsolatban, hacsak nem az nevezhető meg nehezítő körülménynek, hogy egy tetszőleges szülési pózban nehezebben férhet oda a szülészorvos.
  • Hipnózis is a palettán van, de több fórumon is azt hámoztam ki ezzel a módszerrel kapcsolatban, hogy nehéz jó terapeutát találni és még nehezebb a szülés végéig alkalmazni ezt az alternatívát a páciensen.

Ajánlani tudom: A terhesség és szülés című könyvet Tina Otte tollából. Nála olvastam többet is a fent felsorolt technikák közül.

Sokkal több lehetőséget biztosít a saját testünk a szülés pozitív megéléséhez, mint azt egyébként gondolnánk. 
Saját vélemény: hangolódjunk rá a testünkre, aknázzuk ki az általa nyújtotta lehetőségeket és térképezzük fel a fejünkben az érintett pontotkat. Ha ez végképp nem megy, még mindig ott van biztonságihálónak a gyógyszeres fájdalomcsillapítás.

Ha találtatok még egyéb fájdalomcsillapító technikát, akkor szívesen várom a kommentekben. Nekem ennyit sikerült összegyűjtenem, de mindenképp várom a kérdéseket, kéréseket azzal kapcsolatban, hogy még minek lenne érdemes utánanéznem ebben a témában.

Kellemes szülésre felkészülést kívánok.

Tovább
0

Szülőszoba-túra



Kedves Olvasó,

az előző alkalommal ígértem, hogy összeszedek minden hasznos információt, ami segíthet megválasztani a szülés körülményeit. A témát ketté bontva, a jelenlegi poszt egy szülőszoba-túra lesz, ahol bemutatásra kerülnek az állami kórházak által nyújtotta lehetőségek és a magán kórházak kínálatai valamint az otthon szülés előnyei és hátrányai.

Az állami szférába tartozó szülészeteket általában sok kritika és előítélet éri, hol jogosan, hol kevésbé jogosan, de egyben biztosak lehetünk, mégpedig abban, hogy igyekeznek felzárkózni a megnövekedett igényekhez.
Bár még nem tartunk olyan tempóban a nyugati kórházak színvonala felé, ahogy arra szükség lenne, de a különbözetet igyekeznek a magán kórházak által nyújtotta lehetőségek lefedni, azonban az csak egy bizonyos réteg engedheti meg magának.


Mit tud egy állami kórház szülészete nyújtani?
Összegyűjtöttem a budapesti kórházak által felkínált lehetőségeket, amelyeket a kismamának tudnak biztosítani. Vannak olyan szolgáltatások, melyek nem TB alapon működnek, azokat külön jelzem.

szülőszoba kórház magánklinika otthonszülés szülés

  • szülésfelkészítő tanfolyamok, melyeket mindenkinek csak ajánlani tudok.
    Évente általában 2-szer tartanak a kórházak egy több előadásból álló előadássorozatot, melyek ingyenesek és előjegyeztetni sem kell magatokat rá. De vannak olyan kórházak, akik nem bontják ennyire elemeire a felkészítést.
    Mindenféleképpen szükséges az adott intézmény honlapján vagy akár telefonon is érdeklődni az előadásokról, mert alaposan felkészítik az anyukákat nem csak a szülés körüli történésekre, hanem arra is, hogy hogy éljék meg az előttük álló 9 hónapot, hogyan étkezzenek, mit érdemes viselniük, mennyit pihenjenek, mit tegyenek rosszullétek esetén, stb.
  • segédeszközöket biztosítanak: szülőszék, kád, labda, bordásfal, kötél, matrac, franciágy. Ezen eszközök mindegyike alapfelszerelésnek számít az állami intézményekben.
  • epidurális érzéstelenítés
  • Lehetőséget biztosítanak 1 ágyas szobák igénybevételére, VISZONT ezért már fizetni kell, sőt több kórházban a 2 ágyas szoba is privátnak számít, de természetesen más árkategóriába esik, mint az 1 ágyas.
  • általában minden állami intézményben 1 fő támogató lehet jelen a szülés alatt. 1-2 kórháznál nem olvastam efféle kikötésről.
  • amennyiben nem altatásban történt a szülés, lehetőséget biztosítanak az aranyórára/félórára, mely alatt az újszülött az anyja mellkasán hangolódhat rá a kinti létre.
  • a gyermekágyas osztályok túlnyomórészt rooming-in rendszerűek, vagyis az anya a gyermekével együtt töltheti a lábadozás 3-4 napját.
  • szoptatási és csecsemő ellátási tanácsokkal vérteznek fel mindenkit az osztályon lévő csecsemőgondozók.
  • amennyiben az anyukának abban a 4 napban nem indul meg a tejelválasztása, biztosítanak tápszeres ellátást a kicsinek.
  • már a kórházban megkezdődnek az újszülött adó-és TB-papírjainak igénylésével kapcsolatos adminisztratív ügyintézések.
  • lehetőség nyílik újszülött fotózásra, amit nem a kórház biztosít és nem is ingyenes.
  • intézménye válogatja, hogy lehet-e szabadon orvost választania a kismamának vagy kötelezően csak a választott intézmény orvosai lehetnek alternatívák.

A magánkórházak csillagászati árfekvésben kínálják 95%-ban ugyanazt, amik az állami kórházakban is elérhetőek. 5 budapesti magánkórház ajánlatait mutatom be, az árak 200 000 Forinttól milliós nagyságrendig terjednek. Valahol szülési “csomagokat” lehet vásárolni, máshol van egy egységes árfekvés, amihez szabadon választhatóak különböző térítéses szolgáltatások.

szülőszoba kórház magánklinika otthonszülés szülés

A főbb különbségek:

  • exklúzív környezetet biztosítanak, a családias légkör mellé,
  • választhat magánorvost az anyuka a szülés levezetéséhez,
  • a terhesgondozásban nincs OEP finanszírozás,
  • ott aludhat anyukával és az újszülöttel egy családtag,
  • étkezés ( a’la carte menü, 3 vagy 5 étkezés),
  • a szobához tartozik egy felszerelt konyha a gyermekágyi osztályon,
  • az egyik magánklinikán azt a kikötést olvastam, hogy csak abban az esetben szülhet az édesanya náluk, ha a betöltött 37. héten az általuk elvégzett vizsgálat során nem találnak semmi rendellenességet, ami veszélyeztetné a babát vagy az anyukát a szülés során,
  • több helyen is észrevettem, hogy nem csak szülészet, hanem van “családtervező” programjuk is, mely során rizikófaktor felmérés, kockázatelemzés és termékenységi vizsgálat is elérhető.

Úgy érzem, hogy ebből az összehasonlításból mindenki le tudja vonni a maga következtetését azzal kapcsolatban, hogy megéri-e magánklinikát választani, avagy sem.

Pár szó az otthonszülésről.

szülőszoba kórház magánklinika otthonszülés szülés

  • otthonszüléshez nem kell sterizálni mindent, hisz azokkal a bacilusokkal már fel van vértezve az újszülött, amivel az anyukája nap, mint nap körül van véve. Jobbnak vélik az otthoni tiszta fürdőkádat, mint a kórházi, esetleg nem rendesen fertőtlenített, mások által is használt kádat.
  • az anyuka határozza meg, hogy hányan lehetnek jelen a szülésnél,
  • az összes szűrő-és laborvizsgálat megléte után dönti el a bába, hogy engedélyezi-e az otthonszülést vagy sem,
  • meghitt környezet, nincs frusztrált érzése a vajúdó kismamának amiatt, hogy közszemlére van téve a legintimebb élménye a világon,
  • kockázati faktor, természetesen magasabb, mintha baj esetén rögtön kórházi kezelésben részesülnének az érintettek, de valljuk be, hogy hemzseg a kórház is a gondatlanságból történt balesetektől, de legalább helyben van a segítség is,
  • 2011-től legális az otthonszülés,
  • bábának csak képzett szülésznő mehet, akinek folyamatosan továbbképzésen kell részt vennie ahhoz, hogy praxisát megtarthassa.

Summa summárum, van miből válogatni. Bízom benne, hogy segítségetekre volt ez a tárgyszerű összehasonlítás, amibe nem vittem bele se a saját véleményemet, se a tapasztalataimat, mert akkor máris nem opcionális alternatívákat mutattam volna be, hanem egy szubjektív, egyszeri tapasztalaton alapuló véleményt.

VISZONT(!) információ keresgélés közben leltem rá egy hivatásos bábával készült interjúra, ami az otthonszülés körülményeit foglalja össze annak minden jogi-és hivatalos hátterével együtt.

Ezen a linken tudjátok elérni:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/otthonszules-mennyibe-kerul-mennyire-veszelyes.1035343.html

Kellemes további informálódást a témában és, ha bármiben a segítségetekre lehet a témát illetően, írjátok meg és utánajárok.

Tovább
0

Minden, ami anya

blogavatar

Minden, ami az anyasággal, gyerekneveléssel, szüléssel, terhesgondozással kapcsolatos. Minden, ami a megváltozott szerepeket érinti a családban a baba érkezésével. Minden, ami hozzásegít minket ahhoz, hogy egy értékes generációt adhassunk a társadalomnak. Neveljük fel együtt a jövő világmegváltó felnőtteit. :)